Het Nieuwe Kijken was de eerste project van de Dikke Dingen op het festival Terug Naar Het Begin in Appingedam. Met creatieve experimenten en onderzoeken naar de omgeving en de inwoners van Appingedam, zette De Dikke Dingen samen met het festival Het Nieuwe Kijken op de kaart. We lieten zien hoe alledaagse gebeurtenissen en onopvallende details van de stad weer zichtbaar worden.

Voor het thema hadden wij een mascotte aan Het Nieuwe Kijken gekoppeld: de flamingo. Wanneer flamingos vrijheid hebben gaan ze dansen. In hun dans kijken ze alle kanten op om hun nieuwe maatjes te vinden en nieuwe invalshoeken te krijgen.

De projecten die we onder het nieuwe kijken hebben ontwikkeld:

Educatie: Levensgroot Flamingo-bord
Flamingo-bord is gebaseerd op het oer-hollandse Ganzenbord. Tijdens het spel bewandel je de levensweg van een Flamingo; waar loopt hij tegenaan, wanneer zoekt hij zijn maatje? In een luchtig bordspel leren we kinderen en volwassenen anders kijken naar zichzelf en anderen.

Maker: Suzanne Verhagen

Installaties

Middels verscheidene installaties laten we het publiek anders kijken naar de ruimte en de omgeving. Zo was er een flamingo-vogelhut, waar je flamingo’s kon spotten en tegelijk een kader kreeg om naar de natuur te kijken. Ook was er een schommel met een grote lens, waardoor je visie op de wereld voor je letterlijk vervormde.

Maker: Pim Kraan

Audiotour
Tijdens de audiotour kon je luisteren naar de fluisterende stem van de stad Appingedam. De stem stuurde hoe je moest kijken naar wat er allemaal is in de stad, wat er gebeurd is en wie er woont.

Maker: Eva Weerts

Mede makers Het Nieuwe Kijken: Rinnert Veldman en Rikus Brederveld.